Supervisie wordt steeds belangrijker. De eisen worden aangescherpt als het gaat om het aanbieden van geaccrediteerde coachopleidingen en dat geldt tegelijkertijd ook voor de criteria die aan de professionele coach en psychosociale hulpverlener worden gesteld. Supervisie is hierbij een krachtige ondersteuningsvorm voor de coach/hulpverlener om te reflecteren op de uitoefening van hun vak en hierin te groeien. Je krijgt persoonlijke ondersteuning en feedback van een ervaren vakgenoot van wie je kunt leren op verschillende gebieden.
“Supervisie is een veilige plek voor reflecterende gesprekken, die de coach in zijn praktijkuitoefening, ontwikkeling en welzijn ondersteunen.”
Het belang van supervisie wordt mooi verwoord door Erik de Haan, medeauteur van het boek ‘Supervisie, gids voor supervisanten’:
“Net als het voor leiders gezond is om zich bloot te stellen aan coaching, net als het voor ervaren professionals van groot belang is om hun lichaam en geest scherp en fit te houden, zo is het voor elke professional in een helpend beroep van levensbelang om zich regelmatig te ‘onderwerpen’ (want zo voelt het vaak) aan vertrouwde en betrouwbare supervisie met een echt onafhankelijke, scherpe doch meevoelende, toegewijde doch veeleisende supervisor”
Een formele professionele relatie tussen de supervisor en de supervisant waarin de supervisor een veilige ruimte creëert voor de supervisant om situaties, werkverslagen of casussen in te brengen die reflectie, dialoog, feedback en begeleiding nodig hebben. De supervisor faciliteert je ontwikkeling, biedt ondersteuning en bevordert professionele standaarden. Supervisie vraagt om een actieve inzet van de supervisant en die neemt/draagt zelf verantwoordelijkheid voor het leerproces.
Waarom supervisie?
Vanuit haar vak als relatietherapeut heeft Carla regelmatig Supervisie. Maar omdat de vraagstukken anders zijn, vindt zij het ook als coach belangrijk om naast intervisie aan supervisie te doen. “In het vak van coaching ben je je eigen instrument. Dat instrument moet je goed onderhouden. Je moet regelmatig reflecteren op jezelf en de juiste voeding krijgen. Ik werk met veel mensen die in een kwetsbare positie of fase zitten in hun leven. In die verhouding moet je daar zorgvuldig mee omgaan.”
In haar supervisietraject neemt ze onder andere verschillende vraagstukken door met de supervisor. “Waar ik op dat moment mee worstel. Of ik het goed zie of dat ik misschien ergens een blinde vlek heb, waar ik nog niet aan gedacht heb. De supervisor denkt mee over het vraagstuk wat ik inbreng. Maar soms wil ik ook reflecteren op mijn eigen houding. Op mijn eigen benadering aan de hand van een casus of uitgewerkt gesprek. Dus echt op mezelf als persoon.”
Walter (mijn supervisant) vertelt over zijn coachee An (HR ZZP’er). An heeft een opdracht en botst met haar opdrachtgever in hun visie op HR. Ze kan haar plannen moeilijk realiseren vanwege het feit dat ze niet op één lijn zitten. Ze wil door en baalt dat het niet lukt en is zeer geïrriteerd. Terwijl ik luister naar Walter zijn verslag intervenieer ik met “Het valt me op hoe actief je je opstelt voor je coachee.” echter hij hoort me niet… Ik vraag hem of hij mijn vraag wel heeft gehoord? “Uhh nee…” en ik herhaalde mijn opmerking. Daarna vroeg ik hem wat zijn actieve aanpak, zijn leiding hem brengt? “Actie, energie, het bevredigt mijn nieuwsgierigheid en zij volgt daarin. Dat vindt ze ook fijn zegt ze zelf, een genot zelfs want ze leert door te volgen. De tijd voor de sessie was al snel voorbij maar ik bood aan om het gesprek voort te laten duren. Dat wilde ze zeker!“ Ik vond het interessant en merkte op: “Ze volgt jou in je directe actieve aanpak. Waarom kan zij haar opdrachtgever niet volgen terwijl ze jou zo gemakkelijk en graag volgt?” Deze vraag vond Walter interessant om te onderzoeken en neemt die mee in zijn volgende sessie met zijn coachee.
Het eerste wat in mij op komt: Een veilige plek bij een betrouwbaar persoon waar ik met mijn vragen, dilemma’s, reflecties terecht kan. En dat is een breed veld met zowel ondiepe als diepere lagen. Daarnaast bewustzijn van de dynamieken tussen mij en mijn coachees of klanten en hoe die mij en mijn werk beïnvloeden. Het brengt beweging in mij als mens en professional, groei in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling waardoor ik steeds beter en gemakkelijker mezelf kan inzetten ten dienste van en in relatie met de ander. Supervisie geeft ook meer inzicht in de complexiteit van ons vak op verschillende gebieden.
Neem contact met ons op 033-4616098 of stuur ons een bericht via de contactpagina.