• De lage drempel
  • Slide2-de lage drempel
  • Slider-delagedrempel-persoonlijke-groei-op-maat

Blog De ontembare Vrouw

Internationale vrouwendag 8 maart 2016

Vandaag op internationale vrouwendag herdenken we de dag waarop de eerste staking van plaatsvond, op 8 maart 1908 in New York. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie. Ooit begonnen als dag om actie te voeren en actie voeren verbindt maar laten we deze dag voorál vieren, samen vieren dat we vrouw zijn!

De autonome vrouw
Na alle goede inspanningen van de feministische stromingen en de gelijke rechten voor vrouwen, zijn de economische kansen voor vrouwen nog steeds minder dan voor mannen. Vrouwen lijken soms zelfs helemaal buiten spel te staan. Wat zegt dit over ons vrouwen? Is onze identiteit niet mee veranderd ten opzichte van de veranderingen in ons leven of in onze maatschappij? Ervaren vrouwen nog steeds pas een “echte” vrouw te zijn als ze kinderen, een partner hebben of een minnaar kunnen aantrekken? We laten ons nog steeds beïnvloeden door culturele en maatschappelijke opvattingen. Hoe kijken we aan tegen de autonome vrouw die nog steeds alleen is, bewust kinderloos blijft, vrouwen met een succesvolle eigen onderneming? En hoeveel vrouwen kiezen bewust of onbewust voor ‘onzichtbaarheid’ buiten het gezin?

Wie of wat beperkt vrouwen in ons ‘zijn’?
Kom op vrouwen, dat doen we toch zeker zelf, die keuze maken wij toch!  Wat nou ‘glazen plafond’, we hoeven er immers niet op te paraderen in ons mantelpakje en ons onder de rok te laten kijken en we hoeven ons hoofd ter ook niet aan te stoten, laat staan onze grenzen erdoor laten bepalen. Niet meer of minder dan dat mannen dat zouden kunnen doen. Tenzij we er zelf voor kiezen....kiezen voor wat anders dat wellicht belangrijker en ons gelukkiger maakt.

En als we daar voor kiezen, is dat dan erg? Niet als je trouw bent aan jezelf en de keuze gemaakt wordt vanuit verbinding met je verlangen, vanuit autonomie. Dáár ligt de uitdaging, dat is de zoektocht.

Blijf ontembaar
Als ik terugkijk op mijn eigen ‘carriere als vrouw’: ik heb lang geroepen “In een volgend leven keer ik terug als man”. Dat leek me gemakkelijker, met focus op de taak. Vrouw zijn, ik vind het een klus! Natuurlijk, vrouwen zijn vaak voor mannen moeilijk te begrijpen maar hoe zit dat bij ons zelf, begrijpen wij ons zelf wel? Kijkend in de spiegel, luisterend naar onze emoties of naar ons lijf dat periodiek vaak  ‘een loopje’ met ons lijkt te nemen...

Ik heb me als vrouw al op jonge leeftijd leren ‘vermannen’. De mannen energie in mij nam steeds meer de overhand. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik meer en meer in een isolement terecht kwam. Dat pakte slecht uit voor mijn relaties met naasten maar werkte in zekere zin prima voor mijn loopbaan. Hard werken, de taak staat immers centraal. Ik hield dat vol, tot de genadeklap kwam.

Want, pas wanneer een vrouw haar vrouwelijkheid neemt, kan haar mannelijke kant er ook meer in balans zijn (animusverbinding). Het kunnen rusten in mijn vrouw zijn heeftmij stevigheid gegeven, meer innerlijke beslistheid en uit mijn isolement gehaald. Immers, ik zie nu mijn innerlijke schoonheid, voel me mooier, hou van mijn kwetsbare ik. Ik kan rusten in mijn vrouw zijn. Ik geef inmiddels volop aandacht aan deze vrouw, mijn carriere als vrouw is in volle bloei. Jammer dat een kinderwens niet meer voorbij kwam. Ik voel me vrij, gelukkig met mijzelf en met anderen.

‘Een gezonde vrouw heeft veel weg van een wolf: zij is robuust, vol levenskracht, levenschenkend, zich bewust van haar territorium, inventief, loyaal, zwervend. Maar raakt een vrouw gescheiden van de wilde natuur, dan wordt haar persoonlijkheid schraal, zwak, schimmig en spookachtig.’
Deze 'wilde' vrouw is de oervrouw - ze verandert niet, ongeacht de cultuur, het tijdperk, de politiek. Ze is wat ze is, en ze is volmaakt.
(De onte
mbare vrouw, Clarissa Pinkola Estés)

Dit boek kreeg ik ooit als geschenk van mijn man met de boodschap: Blijf ontembaar!

Simone de Spa

Ik begeleid o.a. vrouwen met worstelen met een laag zelfbeeld waardoor zij steeds onzichtbaarder lijken te worden. Met mijn aanpak weet ik hun te prikkelen zichzelf weer te re-stylen op hun binnen en buitenkant waardoor hun eigenheid weer zichbaar wordt.

Dit blog inspireerde mij om een introductie bijeenkomst voor vrouwen te organiseren ter aankondiging voor een Workshop 'De ontembare vrouw' met daarin thema's als
-Zichtbaarheid en kracht door autonomie
-Drijffveren en instincten als oervrouw

Interesse? Schrijf je in voor de introductie bijeenkomst 'De ontembare vrouw' door een e-mailtje te sturen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Datum 26 augustus 2016 van 16.00u tot 18.00u in Amersfoort. Deelname is kosteloos.

 

 

 Passie, hartstocht,
Vrouwen opgelet,
Op jacht naar eigenheid
Jouw spannende zoektocht

Is het daarom
Dat ik jarenlang
Tegen de wolf
In me vocht

Maar zij is prachtig
Onstuimig en krachtig
Haar haren glanzend
In het maanlicht

Opnieuw geboren
En leren bewegen
Eindelijk zie ik haar
prachtige ware gezicht

 

 

 

 

 

 

 

Joomla Templates - by Joomlage.com