Goede relatie tussen coach en coachee, is die van toegevoegde waarde?
Geplaatst op: 9 december 2019 op 5:01, in door Simone de SpaVorige week bezocht ik het congres van de Positieve Psychologie met dit jaar als thema ‘Dynamiek in relaties’. Daarin werd het antwoord op de vraag of de goede relatie tussen coach en coachee van toegevoegde waarde is voor het coachtraject.
Kapitalisatie
Een nieuwe term die gebruikt wordt in het licht van de sociale verbinding: kapitalisatie, ofwel het delen van positieve ervaringen in relaties. Het ‘verzilveren’ van positieve ervaringen vergroot het welbevinden van de betrokkenen.
‘Het vermogen om van iemand te houden en van je te laten houden heeft de sterkste relatie met welbevinden van mensen op tachtigjarige leeftijd.’
Waarom zijn positieve relaties zo belangrijk? Het antwoord is: omdat er maar weinig positieve dingen gebeuren waarbij alleen jij, in je eentje betrokken bent. Het hebben van positieve relaties biedt de beste garanties voor de pieken van het leven en het beste tegengif tegen de dalen ervan. Geluk en het ervaren van voldoening in je leven worden gevoed door het hebben van positieve relaties.
Deze theorie, de welbevinden-theorie van Seligman (2011) kent vijf pijlers:
1. Positieve emoties
2. Betrokkenheid
3. Positieve relaties
4. Zingeving
5. Iets bereiken in je leven
Deze pijlers van de welbevinden-theorie van Seligman zijn vaak direct of indirect te relateren aan een coachvraag zodra we de vraag van de coachee verder uitvragen. Hoe zit dat dan met ons vak, als coach, counselor of therapeut? Is het de behandeltechniek of mogelijk empathie wat de toegevoegde relatie behelst van de begeleider?
Dat werd toegelicht door Keynote speaker Ger Keijsers (Klinisch psycholoog / psychotherapeut en universitair hoofddocent bij het Radbout).
De begeleider volgt een behandelmethodiek, het uiteindelijke werk doet de client zelf. Wij helpen cliënten zichzelf beter te maken. Kern van de succesvolle uitkomst van de behandeling is niet de behandelaar maar de client of patiënt zelf. En dat zie je ook in ons vak coaching/counseling. Onze aanpak stemmen we af met de coachee. Wij spiegelen, maken onbewuste processen zichtbaar, kijken naar potentieel en sporen aan. De coachee gaat zelf aan de slag.
Het effect van de coachrelatie
De uitkomst van het onderzoek is dat de kwaliteit van de relatie ALTIJD aanwezig is, wel relatief matig maar wel van invloed en consequent van invloed dus een belangrijke basis in het verloop. De klantbeleving, de klantbeoordeling bepaalt echter het succes van de behandeling.
Waarom is de band met de behandelaar belangrijk voor het effect van coaching of de behandeling? Ger licht dat toe:
-Om te worden wie je bent, uitgedaagd te worden tot zelfexploratie, leren vorm geven van je persoonlijkheid, zelfkennis opdoen hebben we een ouderfiguur of rolmodel nodig. Op latere leeftijd kan dat een begeleider zijn.
-Bij de menselijke behoefte tot verbinden speelt sociale beïnvloeding. Onze spiegelneuronen doen het werk: naar wie moeten we kijken, wie is de persoon met de meeste invloed? En behoor ik tot een bepaalde groep? Naar WIE moeten we kijken om mee te bewegen voor bepaalde ervaringen of leermomenten. De begeleider kan om die reden voldoende invloed hebben om de coachee stappen te laten zetten of de drempel hiervoor te verlagen.
Hoewel de impact van de relatie tussen coach en coachee matig van invloed blijkt, is het wel degelijk in consequente mate van invloed.
Aan de andere kant is het werken aan de kwaliteit van de coach relatie met mijn coachees van grote invloed op mijn werkplezier. Het is zeer waardevol om na afloop van trajecten te zien wat de impact van coaching is geweest en wat specifiek in de relatie van toegevoegde waarde hierbij is geweest.
Een paar voorbeelden uit mijn praktijk deel ik daarom graag en met voldoening.
“Samen werken met Simone is een luxe. Echt resultaat op een zeer persoonlijke manier en natuurlijk ook genoeg gelachen”
“Voorheen had ik me ziek gemeld vanwege de heftige impact na dit incident. Dankzij de coaching en jouw begeleiding ben ik in staat om mezelf toe te staan te herstellen zonder me ziek te melden.”
“Ik heb je als coach aanbevolen, Iedereen verdient tenslotte een Simone in zijn leven”.
“Bij Simone voel je, je meteen op je gemak. Zij weet een veilige en fijne sfeer te creëren”
Wil je meer weten over coaching, dit onderwerp of heb je ervaringen te delen?
Laat het ons weten,
bel 033-4616098 of mail naar info@delagedrempel.nl
https://www.delagedrempel.nl/contact/