De lage drempel en de NOBCO Awarenessmaand thema: Werk-privé balans stress
Geplaatst op: 9 december 2020 op 12:01, in door Simone de SpaVan 16 november t/m 18 december start de NOBCO Awarenessmaand die helemaal in het teken staat van stress. Dat betekent vier weken lang aandacht voor respectievelijk: ‘Werkstress’, ‘Informatiestress’, ‘Werk-privé balans stress’ en ‘Covid-19stress’. In de vijfde week besluiten we met een week lang aandacht voor ‘empowerment’, de tegenhanger van stress.
Via wekelijks nieuwsbrieven, webinars, artikelen en social media is alle verzamelde informatie beschikbaar voor iedereen met interesse voor het thema of zélf een stresshulpvraag heeft.
Wij, De lage drempel als ‘Ploegmaat’ van de NOBCO nodigen je van harte uit om mee te reizen.
Werk privé balans stress
Werk en privé kunnen managen, hóe fijn is het als je dit goed kunt. Voor mij een veel terugkerend thema dat me boeit omdat het zo persoonlijk en situatieafhankelijk is. Het vinden van een goede balans is een zoektocht voor de één en gesneden koek voor de ander.
Want hoge werkdruk, een negatieve werksfeer; telefoontjes en e-mailtjes buiten werktijd in combinatie met zorg voor de kinderen, jezelf of anderen maakt het extra uitdagend nu: de huidige Corona tijd met het noodzakelijk thuis werken. We zijn in de basis prima in staat om als het nodig is, ons extra in te spannen maar in overdreven mate en ook nog langere tijd, liggen fysieke en/of mentale problemen op de loer: een verstoorde balans is het gevolg.
Maar wat maakt nou dat ‘disbalans tussen werk en privé’ zoveel impact heeft? Wat is dit voor stress en hoe is dit te voorkomen? In de vierde week van NOBCO Awarenessmaand duiken we in werk-privébalans stress.
Hoe herken je een goede en verstoorde werk-privébalans?
De balans tussen werk en privé is door het coronavirus voor veel Nederlanders onder druk komen te staan. Werknemers werken zonder de directe aanwezigheid van collega’s. Soms is dat alleen in huis, waar isolatie kan leiden tot demotivatie, soms juist in een huis vol mensen, waarbij zorg- en werktaken door elkaar heen lopen. Thuiswerken kan de balans tussen werk en privé verstoren. Naar de factsheet
De ideale werk-privé balans voor je medewerkers vind je zo!
We proberen allemaal het perfect gebalanceerde leven na te streven, toch? Het liefst met ‘gelukkig zijn’ als positief bijproduct! Maar dit is gewoonweg lastig in een tijd vol tegenstrijdige mogelijkheden, FOMO (fear of missing out) en FOBO (fear of better options). Zie daar de groeiende aandacht voor het begrip werk-privé balans. Lees verder.
Energiebronnen in balans
Zijn jouw energiebronnen en stressoren goed in evenwicht? Energiebronnen compenseren namelijk je stressbronnen. Je kunt best wat stress aan wanneer je beschikt over genoeg energiebronnen.
Goed zorgen voor je energiebronnen is een belangrijke focus, net als het verminderen van stressoren.
Praktisch: Hoe zou je dit aan kunnen pakken? Enkele tips
Gedrag: Je richt je (werk)omgeving goed in en bent bewust van jezelf en de mensen om je heen
Gedachten: Merk op welke gedachten je energie geven en versterk deze.
Gevoel: Geef aandacht aan ontspanning
- Gedrag: Tekort aan energie vul je aan met voldoende rust te nemen maar ook door dingen te doen die je energie geven. Ken jij je eigen energiebronnen?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
- 6.
Ook als je vitaal bent en geen last hebt van stress, is het belangrijk om je balans te bewaken.
Acties en oefeningen om je energiebronnen op peil te houden:
-Feedback: complimenten vragen/complimenten geven
-Waardering: Characterstrenghts / Je ideale zelf benoemen
-Positief gedrag: Goed doen / Feestje / belonen
-Een fijne werkplek: Bespreek met elkaar: hoe ziet een fijne werkplek eruit?
-Pauzes nemen (hoe/waar/wanneer etc.)
- Gedachten: Als je de manier verandert waarop je naar de dingen kijkt, veranderen de dingen waarnaar je kijkt. Je bent in staat om je energie-gevende gedachten te versterken. Bv met Groene gedachten:
-Wat is wel leuk?
-Waar heb ik wel invloed op?
-Wat kan ik er aan doen?
- Gevoel: Als je in balans bent is er een regelmatige afwisseling tussen spanning en ontspanning. Als je in balans bent, herken je dat waarschijnlijk. Geef jezelf dan een compliment: je zorgt goed voor jezelf! Dagelijks een moment pakken door met aandacht naar binnen te kijken, d.m.v. ’temperaturen’:
Je thermometer: je lichaam vertelt je hoe je je voelt. Dat merk je vaak pas als het niet goed met je gaat wat dan protesteert je lichaam door allerlei klachten te vertonen. Luister dus naar je lijf! Ook als je geen klachten ervaart. Lichamelijke signalen zoals pijnklachten en onze emoties geven ons informatie over hoe het met ons gaat. Waar we aandacht voor nodig hebben. Gun jezelf elke dag op je werk een moment (drie minuten) om naar jezelf, je lijf te luisteren. - -Hoe is het nu met mij?
- -Hoe is het met mijn ademhaling?
- -Hoe is het met mijn lijf?
Leef als een beest
Chronisch gestrest? Realiseer je dat je eigenlijk een dier bent, adviseert hoogleraar psychiatrie Witte Hoogendijk. De psychiater kijkt vaak naar zijn huisdier, een poes. Fantastisch voorbeeld, vindt hij dat. “Die lummelt maar wat aan, gaat graag naar buiten en heeft geen enkele moeite met een beetje voor zich uitstaren. Langdurige stress? Kent ze niet. Kom daar eens om bij de mens. Lees verder
Tot slot een leuk fragment: Ontspanning of luiheid?
Het beste medicijn is ontspanning. Volgens de Tibetaans boeddhistische monnik en arts Tulku Lobsan Rinpoche. Hij neemt in het westen een tendens waar waarin ontspanning en luiheid met elkaar wordt verward. Hij zegt: ‘It’s the same mother, but a different father’.
Hij heeft het over drie vormen van luiheid, waarvan hij de derde ziet als de grootste oorzaak van stress en burn-out.
De eerste is de luiheid waarin we niets doen. Deze luiheid is relatief onschuldig. Je wilt niets doen, dat is ook zichtbaar.
Dan de luiheid waarin we alles uitstellen naar ‘morgen’. Hierdoor bouwt iemand van binnen onbewust stress op. De luiheid waarbij je je tijd opvult met allerlei andere dingen, zodat je nooit de rust en ruimte neemt om te doen wat werkelijk goed voor je is. Het ernstige hierbij is, dat mensen dit zelf niet als luiheid ervaren, omdat ze het zo druk hebben met van alles en nog wat. In feite neemt men niet de ruimte, rust en tijd voor zichzelf en nemen daarmee de verantwoordelijkheid niet voor hun eigen gezondheid, geluk en welzijn. Dit lijkt ontspanning maar in feite is het meer het vermijden van het ervaren van stressgevoelens. (uitstelgedrag)
Dat is weer aanzet tot de derde vorm van luiheid waar Tulku Lobsang het over heeft, waardoor het systeem van disfunctionele stress zichzelf in stand houdt en een draaiend rad blijft waarin iemand zichzelf gevangenhoudt. Bekijk hier de video.
Heb je vragen of wil je meer weten?
Wil je meer weten, klik hier en houd onze nieuwsberichten in de gaten, bel 033-4616098. Mailen kan naar info@delagedrempel.nl
Met vriendelijke groet,
Simone de Spa
Terug..