De lage drempel en de NOBCO Awarenessmaand thema: Informatiestress
Geplaatst op: 1 december 2020 op 3:14, in door Simone de SpaVan 16 november t/m 18 december start de NOBCO Awarenessmaand die helemaal in het teken staat van stress. Dat betekent vier weken lang aandacht voor één van de stressoren: ‘Werkstress’, ‘Informatiestress’, ‘Werk-privé balans stress’ en ‘Covid-19stress’. In de vijfde week gaat het over ‘empowerment’ als tegenhanger van stress.
Via wekelijks nieuwsbrieven, webinars, artikelen en social media is alle verzamelde stresskennis beschikbaar voor iedereen met interesse voor het thema of een stresshulpvraag heeft.
Wij, De lage drempel supporten dit initiatief natuurlijk als ‘Ploegmaat’.
De digitalisering van ons dagelijks leven
Informatiestress, informatie verslaving, digital detox, socialmedia stress, infobombardement, informatie-tsunamie….Zomaar even wat termen die aan me voorbij komen.
Informatiestress is een grote stoorzender op de werkvloer en in ons dagelijks leven. Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders hebben er mee te maken. Interessante maar ook niet-relevante info komt gevraagd en ongevraagd voorbij via mail en sociale media. We willen graag op de hoogte blijven van het nieuws en nieuwe ontwikkelingen op werkgebied. De digitalisering van ons dagelijks leven gaat ‘gewoon’ door en volgens hersenonderzoeker Manfred Spitzer kan dat funeste gevolgen hebben voor onze gezondheid. Het is slecht voor ons geheugen en daarnaast behoren stress, depressie, slapeloosheid en een verslechterde motoriek en conditie allemaal tot de risico’s. Ervoor kiezen om digitale media niet ons leven te laten overheersen en op momenten bewust te kiezen voor een digitale detox zijn relatief eenvoudige acties om te realiseren. Hoe je dat kunt doen en hoe je anderen daarbij kunt helpen, daarover informeren we je deze week.
Informatiestress: vijand van denkruimte – Inzichten van een informatieverslaafde
Ik geef het toe, ik was verslaafd aan informatie. Een spons die alles in zich opnam: nieuwsberichten, achtergronden bij die nieuwsberichten, opiniestukken over die achtergronden; alles wat mijn gedachten scherpte of mijn zinnen prikkelde. Maar nam je dan nooit eens géén informatie tot je?
jawel, als ik sliep. Lees verder
Ruim 2 miljoen mensen kunnen stroom mails en berichten niet aan
Een steeds grotere bron van werkstress is de groeiende hoeveelheid informatie die dagelijks op ons af komt. Met die oneindige stroom berichten en nieuwtjes is het lastig om nog aan het eigenlijke werk toe te komen. Hoe blijf je de informatietsunami de baas? Lees verder
Van digitale stress naar digitale vitaliteit
Wat is digital wellbeing ofwel digitale vitaliteit?
Je herkent het vast wel, we laten ons leiden door onze smartphone, die is immers altijd binnen handbereik om berichten te versturen, email te lezen, social media te onderhouden, je zou bijna vergeten dat we ermee kunnen bellen. En juist Google komt met ‘Digital wellbeing’ als onderdeel van Android 9.0 Pie en moet de probleemrisico’s voor overmatig smartphonegebruik inzichtelijk maken voor gebruikers. Er zijn nu vijf apps beschikbaar die je moeten helpen om minder online te zijn en daardoor de balans tussen techniek en leven te normaliseren. Meer aandacht voor familie en vrienden zonder dat je continue als automatisme je smartphonenotificaties checkt.
Zou dit ons helpen om niet ‘altijd aan te staan of online’ te zijn? Er wordt van alles bedacht om te zorgen dat we fit en vitaal blijven en niet ten onder gaan aan werkdruk, informatiedruk en slaapgedrag. Ik zag onlangs een bericht voorbij komen van Annemie Schuitemaker over een Belgisch bedrijf Studiebureau Jonckheere uit Brugge. Het bericht kreeg veel aandacht omdat de genomen maatregel om mogelijke burn-outs bij medewerkers te voorkomen. s’Ochtends mag er tussen 8 en 10 uur niet gepraat worden en slechts twee keer per dag heeft men toegang tot nieuwe e-mailberichten. ‘Alles wat stoort, halen we eruit” zegt een zaakuitvoerder.
Nu gaat dit misschien wat ver maar toch, hoe zouden bedrijven digitale vitaliteit als onderdeel van vitaliteitsmanagement meer aandacht kunnen geven en medewerkers daar inzicht in geven. In de huidige tijd waarin we vanwege Corona meer thuis werken is dit thema wellicht nog belangrijker.
Hoe zou je dit samen aan kunnen pakken?
Volgens Ben Tiggelaar, schrijver van het boek ‘De ladder’ dé bestseller over gedrag en verandering spelen we in op de de aanjagers van ons gedrag. Drie stappen die belangrijk zijn
- Capaciteit: je moet in staat zijn om een handeling uit te voeren. In dit geval bv je smartphone niet oppakken, of buiten je gezichtsveld te laten.
- Motivatie, het moet belangrijk voor je zijn, iets opleveren dus je moet het willen.
- De omgeving, de fysieke een sociale omgeving moet ook de gelegenheid bieden, dit faciliteren en supporten.
Het derde punt, de omgeving is wat het Belgische bedrijf heeft begrepen. Medewerkers zijn in staat gesteld om te doen wat hun vitaliteits-management ten goede komt en ze zijn gemotiveerd maar zijn hebben de omgeving ook zo ingericht dat ze het ook echt kunnen gaan doen.
Hij geeft daarnaast een mooi voorbeeld over een ziekenhuis waar men toch te weinig prioriteit geeft aan handen wassen. Iedereen kan het, weet hoe belangrijk dat is en toch gebeurt het vaak niet omdat de omgeving het niet voldoende faciliteert. De oplossing werd gevonden in gemak: ontsmettingszeep op meer plekken, goed bereikbaar en voorradig op elk moment.
Om digital wellbeing als onderdeel van het vitaliteitsplan op te nemen is het dus belangrijk dat de omgeving faciliteert. De onderste tree van de ladder: support: het inzetten van support technieken om het gewenste gedrag te stimuleren, maak het toegankelijk. Gemak dient ons allemaal.
The social dilemma
Als je toch voortdurend wordt beïnvloed, waarom dan niet ook eens door een sterke documentaire? De film biedt een interessante kijk op de impact van de grote sociale mediaplatformen op de samenleving en hoe ze door hun ontwerp verslaving bevorderen.
Tot slot een leuk fragment
Hoe pareren we het dagelijkse infobombardement? Van Kooten en De Bie over infostress. Oude humor en nog steeds actueel. Bekijk hier de video.
Heb je vragen of wil je meer weten?
Wil je meer weten, klik hier en houd onze nieuwsberichten in de gaten, bel 033-4616098. Mailen kan naar info@delagedrempel.nl
Met vriendelijke groet,
Simone de Spa
Terug..