De lage drempel en de NOBCO Awarenessmaand thema: Empowerment.
Geplaatst op: 18 december 2020 op 2:05, in door Simone de SpaDe NOBCO Awareness-maand staat dit eerste jaar in het teken van stress en de impact ervan. Elke week spreken en schrijven honderden aangesloten coaches over een aan stress gerelateerd thema. Hiermee vragen we om meer aandacht voor het voorkomen van stress en, helaas in te veel situaties, er effectiever mee om leren gaan. Deze week is het thema Empowerment, jezelf een kopje groter maken.
Via wekelijks nieuwsbrieven, webinars, artikelen en social media is alle verzamelde informatie beschikbaar voor iedereen met interesse voor het thema of zélf een stresshulpvraag heeft.
Wij, De lage drempel als ‘Ploegmaat’ van de NOBCO nodigen je van harte uit om mee te reizen.
Time management voor plezier en verdriet?
Het klinkt als een paradox, empoweren door even niet hoeven empoweren. Toch is ook dát soms de manier: dat streven naar die 2.0-versie van jezelf even los te laten. Dat zoveelste ‘moetje’ even te parkeren want we moeten al zoveel. Werk, kinderen, relatie, sociale contacten, familie, jouw gezondheid en die van andere, de lijst is oneindig. Maar wie bepaalt wat er op die lijst staat? Dat ben ik zelf, dat ben jijzelf. En wie bepaalt hoe ermee om te gaan? Ook dat ben ik zelf.
2020 had voor mij privé een flinke aantal heftige gebeurtenissen in petto, zo bleek achteraf. Opgeslokt door de chaos van de Coronocrisis stapte ik al snel in de valkuil mijn lijst ‘gewoon’ wat langer te maken, een tandje sneller te lopen. Alles een beetje, nèt genoeg voor iedereen. Ken je dat? Ik zou mezelf er bijna in verliezen want, inderdaad, ik ben als coach evenveel mens als iedere ander met zo’n lijst.
Mijn recept voor zo’n overvolle lijst: ik schud mezelf even wakker, neem passende afstand, praat erover met mijn man of een vriendin en geef vervolgens voorrang aan wat voor mij belangrijk èn urgent is.
Minder urgente maar ó zo belangrijke zaken plan ik in. Denk aan danstraining, sporten, wandelen in het bos, genieten van kook-experimenten, vriendschappen. Maar ook momenten om te rouwen over het nabije verlies van mijn moeder, het recente afscheid van mijn trouwe viervoeter, de gevolgen van een nare blessure die mij in mijn bewegingsvrijheid beperkt. Ik noem ze bewust want rouw is moeilijk te plannen, soms overkomt het je. Ik geef het door mijn bewustzijn van ‘het lijstje’ dan even de ruimte. Anderen, bijvoorbeeld klanten of vrienden, voelen zich dan misschien niet onmiddellijk bediend maar uiteindelijk komt het ze ten goede. Rouw is immers een gezonde omgang met je gevoelseconomie met grote effecten op je mentale veerkracht en vitaliteit. Uiteindelijk profiteren ook anderen daar van.
Jakheem, elke dag nog een groot gemis
Vrij vertaald omschrijft de digitale encyclopedie empowerment onder meer als:
“Via empowerment krijgen mensen greep op hun eigen situatie en hun omgeving. Ze verwerven controle en hun kritische bewustzijn scherpt aan.”
Een definitie die mooi aansluit bij mijn pleidooi om soms even kritisch naar je to do lijst te kijken. Is álles ook daadwerkelijk urgent en belangrijk? Staan de wezenlijke zaken bovenaan zoals plezier maken of rouwen voor een gezonde gevoelseconomie. Wat moet ik vandaag even parkeren om het morgen mijn volle aandacht te geven ten koste van wéér iets anders? Empowerment is soms ook een beetje time management voor plezier en verdriet.
Empowerment: krachtig zijn is zachter dan je denkt…want
Wees je eigen beste vriend
Hoe je ook je best doet, voor je innerlijke criticus is het nooit goed genoeg. Leer jezelf te waarderen als ‘perfectly imperfect’. Als je ook je mindere momenten kunt accepteren, hangt je zelfvertrouwen niet meer af van goedkeuring of prestaties. Dat maakt je stabiel en geeft vrijheid. Tip: Onze boostcamp Persoonlijke kracht.
Geef jezelf eens echte aandacht
Sta jezelf toe om ervaringen te doorleven. Wie lastige gevoelens wegdrukt is in conflict met zichzelf. Dat schuurt. Het voedt het idee dat jij niet OK bent. Blijf met liefdevolle aandacht bij wat je voelt, zodat het kan passeren. En je meer zelfinzicht kan geven. Coach en therapeut Ronald van Aalten schreef een helder en gratis e-book over zelfcompassie.
Grenzen aangeven creëert ruimte
Open zijn over je eigen wensen en grenzen is zeer ‘empowering’. Wie eerlijk nee durft te zeggen, zegt ook hartgrondig ja. Daardoor heb je meer energie voor wat je echt wil. Ook zie je het leven met meer (zelf)vertrouwen tegemoet, als je weet dat je voor jezelf kunt opkomen. Met geweldloze communicatie kun je conflict-vrij assertief zijn.
Let it be!
Accepteer dat het leven niet perfect is. Perfectie is ook maar een gefabriceerd idee. Sla de werkelijkheid gade met een open blik. Als je geen energie stopt in weerstand tegen wat nu eenmaal zo is, komt er ruimte vrij om geïnspireerd te zijn. En te voelen wat jij nu echt nodig hebt. ‘Radicale compassie’ noemt meditatie trainer Tara Brach het in haar boek.
Dank voor regen en zonneschijn
‘Count your blessings’ is een veelgehoord advies. En een goeie. Het is aangetoond dat klagen je prestaties negatief beïnvloeden. Het moment dat je oprecht in een staat van dankbaarheid verkeerd, ben je gelukkig. Je kunt het niet forceren, maar je kunt er wel aandacht aan schenken. Met een dankbaarheid dagboek bijvoorbeeld, sta je elke dag stil bij wat mooi en goed is in je leven. Boekentip
Aan de wandel met je hoofd
Wandelen is een weldaad voor je hoofd. Na een half uur wandelen maak je al stofjes aan die je een goed gevoel geven zoals rust, harmonie en acceptatie. Het wordt officieel ingezet tegen burn-out en depressie. Wandel lekker in de natuur. Het is bewezen dat het gezang van vogeltjes een positief effect heeft op je humeur.
Maak van je zwakte je kracht
Ben je lui? Dan betekent gewoon dat je veel ruimte nodig hebt tussen je activiteiten. Richt je leven daarop in. In die ruimtes vind je misschien originele inzichten die anderen over het hoofd zien. Kijk, daar is de kracht van je ‘zwakte’. Elke eigenschap kan een positieve rol spelen in de juiste context.
Feestvieren mag
Neem jezelf niet te serieus. Gun jezelf de lol van leuke dingen doen. Daar hoeft geen dag organiseren aan vooraf te gaan. Vijf minuten doet al z’n werk. Dans, speel, zing. Even uit je dak gaan en mee blèren met je favoriete muziek geeft je direct een boost. Don’t worry be
happy.
Heb je vragen of wil je meer weten?
Wil je meer weten, klik hier en houd onze nieuwsberichten in de gaten, bel 033-4616098. Mailen kan naar info@delagedrempel.nl
Met vriendelijke groet,
Simone de Spa
Terug..