De lage drempel en de NOBCO Awarenessmaand thema: Covid 19 Stress
Geplaatst op: 24 november 2020 op 9:29, in door Simone de SpaVan 16 november t/m 18 december start de NOBCO Awarenessmaand die helemaal in het teken staat van stress. Dat betekent vier weken lang aandacht voor één van de stressoren: ‘Werkstress’, ‘Informatiestress’, ‘Werk-privé balans stress’ en ‘Covid-19stress’. In de vijfde week gaat het over ‘empowerment’ als tegenhanger van stress.
Via wekelijks nieuwsbrieven, webinars, artikelen en social media is alle verzamelde stresskennis beschikbaar voor iedereen met interesse voor het thema of een stresshulpvraag heeft.
Wij, De lage drempel supporten dit initiatief natuurlijk als ‘Ploegmaat’.
Omgaan met stress in een onzekere periode
Deze tijd van fysieke afstand en onzekerheid heeft directe impact op ons mentaal en fysiek welzijn. Werknemers werken vanuit huis, maken zich ook zorgen over het behoud van hun baan, studenten studeren thuis en maken zich zorgen over hun toekomst, hoe gaat onze economie reageren op de gevolgen van de huidige tweede golf? We verlangen weer naar aanraking, samenzijn en meer ontspanning en vermaak met onze vrienden. Deze langdurige onzekerheid brengt voor verschillende mensen een hoop stress met zich mee. Psychologen voorspellen nu al dat er een grote golf aan mentale klachten op ons afkomt. Wat kun je doen om je weerbaarheid tegen stress te vergroten, het stuur in eigen hand nemen om zo goed mogelijk te blijven functioneren?
Hoe werkt ons stress systeem
Stress zorgt ervoor dat er stresshormonen vrijkomen: adrenaline en cortisol. Dit maakt ons lichaam alert, verhoogt onder andere de ademhaling en de hartslag en we komen in actie om te doen wat op dat moment gedaan moet worden.
In de oertijd hielp dit mechanisme ons om te vluchten, of indien nodig, te vechten tot het gevaar geweken was. Na de actie komt het lichaam automatisch terug tot rust. Maar bij voortdurende aanwezigheid van verschillende stressoren blijft die vecht-of-vlucht reactie ‘ingeschakeld’.
De onzekerheid die corona met zich meebrengt is iets waar we moeilijk mee kunnen vechten of van kunnen vluchten waardoor ons stress systeem niet automatisch in de herstelstand komt. Dat leidt in sommige gevallen uiteindelijk tot chronische stress met klachten als overspannenheid,
lichamelijke uitputting, soms tot burn-out en zelfs depressie.
Liefdevolle aandacht voor jezelf
Houd je energiepeil in balans door draagkracht en draaglast te managen. Energie houdt je letterlijk en figuurlijk op de been, en kan je onderverdelen in 3 domeinen: fysiel, mentaal en emotioneel.
Fysiek kan je je energiepeil stimuleren door bijvoorbeeld gezond te eten, voldoende water te drinken (minimaal 1.5 liter, dit houd je geconcentreerd), voldoende te slapen (minimaal 6 uur) en voldoende te bewegen (sporten, wandelen, in de tuin werken, …).
Ook helpt het om bewust met je ademhaling bezig te zijn.
Mentaal kan je je energiepeil verhogen door op zoek te gaan naar je focusmomenten. Wees eerlijk naar jezelf en kijk hoe jij het best kan presteren. Maak bewuste keuzes, bijvoorbeeld in plaats van alles door elkaar te doen en continu te mulitasken, is het efficiënter
om één bezigheid gedurende een uur te doen. Onze hersenen kunnen namelijk multitasken niet aan. Ga op zoek naar jouw hoogste aandacht moment (ieder persoon is anders) en plan op dat moment de meest aandacht-intensieve taken, die het hoogst op je prioriteitenlijst staan.
Kies ook zorgvuldig voor taak en plaats momenten: maak voor jezelf een duidelijk onderscheid tussen werk en privé. Dat geeft duidelijkheid, rust, focus en dus energie. Neem vaker kleine pauzes door fysiek en mentaal afstand te nemen. Gebruik je zinstuigen op een nadere manier dan je deed. Bijvoorbeeld naar buiten kijken en je op iets te focussen en je gedachten te laten gaan, dagdromen (‘groene gedachten noemen we dat’). Of reflecteer tussentijds
wat goed gaat en wat je kan blijven doen of beter anders kunt doen passend bij je energieniveau.
Tenslotte heb je nog het emotionele energiepeil: de gevoelsthermometer.
‘Hoe voel ik me vandaag?’ Het is oké en heel normaal om je ook eens minder goed in je vel te voelen. Een gouden tip: ga geregeld offline en eis je me-time op die je nodig hebt. Bewegen is goed, daglicht pakken, de zon voelen, luister naar muziek. Of maak even een kletspraatje als je liever even niet alleen bent, knuffel je huisdier. ‘Wat heb ik nu écht even nodig?’
Neem het stuur in eigen hand
Belangrijk bij ‘zelfmanagement’ is dat je ‘grensbesef’ hebt. Temperatuur je energieniveau regelmatig: hou ik voldoende rekening met mijn fysieke, mentale en emotionele capaciteit? De dag met een opgeladen batterij beginnen voelt anders dan half vol of bijna leeg.
Leer om je grenzen af te bakenen en durf ook “ja” tegen jezelf te zeggen en daarmee “nee” tegen iets of iemand anders. En voel je je een langere periode niet zo goed, overweeg dan zeker om hulp te zoeken of om hierover te praten.
Fragment youtube tip: Geluk een hoop in nieuwe tijden van Leo Borremans
Neem initiatief om aan jezelf te werken en doelen te creëren
“Positiviteit is even besmettelijk als het virus zelf”
Leo Borremans
Ons Corona adaptatieprogramma
Om medewerkers te helpen zo goed mogelijk met deze nieuwe realiteit om te leren gaan hebben de coaches van Coaching Nederland het Corona Adaptatie Programma ontwikkeld. Dit is een blended learning programma waarin, naast aandacht voor de fysieke gezondheid, vooral ook aandacht is voor mentale gezondheid en hoe praktisch om te gaan met deze nieuwe realiteit.
Voor leidinggevenden hebben we ook een programma ontwikkeld: “Eerste hulp bij leidinggeven op afstand”. Onderwerpen die hierin worden behandeld zijn onder meer: Leiderschap, Crisismanagement en Leidinggeven op afstand.
De programma’s bestaan uit:
- een serie tips
- nieuwe inzichten
- oefeningen en activiteiten die je kunt doen om je aan te passen
- een ‘coaching op afstand’ sessie met een coach
Het programma is kosteloos voor werknemers van organisaties, die bij Coaching Nederland bekend zijn of bekend worden gemaakt via de aangesloten coach.
Waarom krijg je stress van thuis zitten?
Sneller last van een kort lontje tijdens je quarantaine? Of een onrustig gevoel omdat het misschien nog heel lang gaat duren voor je weer met je vrienden op pad kunt? Dat is niet zo gek. Thuiszitten veroorzaakt stress. Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder (Vrije Universiteit Amsterdam) legt vanuit zijn eigen huiskamer uit hoe dat komt. En gelukkig heeft hij ook wat tips om die stress een beetje te verminderen.
Wil je meer weten, klik hier en houd onze nieuwsberichten in de gaten, bel 033-4616098. Mailen kan naar info@delagedrempel.nl
Met vriendelijke groet,
Simone de Spa
Terug..