De CSR Vragenlijst nu ook inzetbaar op groepsniveau!
Geplaatst op: 14 november 2022 op 8:30, in door Simone de SpaDat is goed nieuws!
Sinds kort is de CSR Vragenlijst ook eenvoudig in te zetten als preventie tool binnen uw bedrijf, bijvoorbeeld per team of per afdeling. Een mooie nieuwe toevoeging: de groepsvragenlijst. Dit is de bekende CSR vragenlijst maar dan speciaal voor het doorlichten en voorlichten van groepen.
Een op de zes werknemers kampt met burn-outklachten
In 2021 worstelden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers met burn-outklachten. Dat komt neer op 17 procent en dat zijn er net zoveel als in 2019.
Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het CBS.
In het coronajaar 2020, toen er veel thuis werd gewerkt, was het aantal lager: 1,2 miljoen.
Het is ‘de week van werkstress’ en daarmee wordt aandacht gevraagd voor psychische vermoeidheid onder werknemers. Volgens de onderzoekers gaven ruim 4 op de 10 werknemers aan dat het nodig is om maatregelen tegen werkstress te treffen. 37 procent van de werknemers geeft aan dat werkdruk of werkstress de reden is van hun ziekteverzuim.
Grootste risico
In 2021 verzuimden werknemers in totaal 11 miljoen dagen wegens werkstress. Volgens arbodiensten en werkgevers is werkdruk één van de grootste risico’s binnen bedrijven. De verzuimkosten liggen jaarlijks rond de 3 miljard euro. Om de burn-outklachten aan te pakken wordt bedrijven geadviseerd een aanspreekpunt in te stellen, meer passend werk te bieden en de autonomie van werknemers te vergroten.
Wanneer de groepsvragenlijst in te zetten?
Bij hoge werkdruk, een negatieve werksfeer, toenemend ziekteverzuim. N.a.v. uitkomsten medewerkertevredenheidsonderzoek of na een periode van doorgevoerde veranderingen etc. Het is bovendien een goed preventie instrument en een manier om als bedrijf zichtbaar betrokken te zijn bij het welzijn van medewerkers. Aandacht voor mensen werkt!
Scores direct in beeld
Na invullen krijgt de medewerker direct de scores in beeld, plus een uitgebreide uitleg met tips en adviezen. Zo kunnen medewerkers van een bedrijf of een afdeling zelf nagaan hoe ze ervoor staan en zo nodig preventiemaatregelen nemen. Eventuele vragen kunnen aan de CSR-coach gesteld worden via de chat in de beveiligde omgeving.
Het bedrijf ontvangt een rapportage over de veerkracht van de medewerkers op groepsniveau. Vervolgens kunnen we de vinger aan de pols houden door de vragenlijst drie keer in te zetten en zo een periode te monitoren op de ontwikkelingen.
Iedereen beter geïnformeerd
Ter ondersteuning kunnen we een presentatie op locatie verzorgen over het herkennen van stress,
het verloop en de gevolgen van chronische stress. Hoe kunnen vervolgens uw leidinggevenden hierop anticiperen, de signalen herkennen en welke ondersteuning kunnen zij hun medewerkers vervolgens bieden.
Hoe verder?
Met onze aanpak worden goede resultaten bereikt. Meer weten over de groepsvragenlijst of over de CSR methodiek, neem contact met ons op 033-4616098, via onze contactpagina.
Met vriendelijke groet,
Terug..